Władza publiczna wobec zjawiska unikania opodatkowania - Ciupek, Bożena (Public authority vs. the phenomenon of tax avoidance, 2018)
Analiza relacji między władzą publiczną a podatnikiem odzwierciedla stosunki zachodzące między sferą publiczną a sferą prywatną i jest o tyle ważna, że na styku tych dwóch sfer dochodzi do zjawisk patologicznych, etycznie nagannych i niepożądanych ekonomicznie. W kontekście tych negatywnych zjawisk na szczególną uwagę zasługuje klauzula ogólna przeciwko unikaniu opodatkowania. Unikanie opodatkowania ma miejsce, gdy podatnik uzyskuje korzystny rezultat podatkowy, którego osiągnięcie jest sprzeczne z intencjami prawodawcy. Za cel artykułu przyjęto zatem przedstawienie ekonomicznych skutków z jednej strony unikania opodatkowania jako jednej z legalnych postaw podatników, z drugiej wprowadzenia klauzuli dotyczącej przeciwdziałania temu zjawisku. Realizacji przyjętego celu służyć będą rozważania teoretyczne dotyczące istoty i skali zjawiska unikania opodatkowania oraz ocena zalet i wad wprowadzenia ogólnej klauzuli zapobiegania unikania opodatkowania dla stron stosunku prawnopodatkowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 528; s. 32-42
Keywords: polityka podatkowa; opodatkowanie; unikanie opodatkowania; fiscal policy; taxation; tax avoidance; general anti-avoidance rule