Koncepcja pomiaru efektywności na potrzeby audytu w jednostce budżetowej - Bujak, Adam (The concept for efficiency measurement for the audit requirements in the budgetary unit, 2018)
W funkcjonowaniu jednostek sektora finansów publicznych coraz większą rolę odgrywa audyt, a szczególnie audyt efektywnościowy. Ma on bowiem za zadanie przyczyniać się do usprawnienia działalności operacyjnej danej organizacji. Z uwagi na fakt, że bardzo istotnym elementem audytu są mierniki, za cel niniejszego artykułu przyjęto ukazanie ich znaczenia, a także zaproponowanie takiego zestawu mierników, który mógłby zostać wykorzystany w wybranej jednostce budżetowej. Realizacja celu wymagała dokonania przeglądu literatury przedmiotu, zastosowania ogólnej metody dedukcyjnej, analizy materiałów źródłowych udostępnionych przez badany podmiot, a także przeprowadzenia wywiadu z naczelnikiem wydziału zajmującego się sprawami finansowymi i administracyjnymi w jednostce. Proponowane mierniki skonstruowano, kierując się odpowiednimi wytycznymi, a także specyfiką działalności prowadzonej przez badany podmiot
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 528; s. 23-31
Keywords: efektywność; audyt; jednostka budżetowa; mierniki; efficiency; audit; budgetary unit; measure