Tendencje na rynku usług mechanizacyjnych dla rolnictwa w Polsce w latach 2010-2017 - Zalewski, Arkadiusz (The trends on the market of mechanization services for agriculture in Poland in the years 2010-201, 2018)
Korzystanie z usług mechanizacyjnych umożliwia bardziej wydajne realizowanie prac polowych oraz daje możliwość wprowadzania postępu naukowo-technicznego bez konieczności ponoszenia dodatkowych nakładów inwestycyjnych. W artykule próbowano określić tendencje występujące na rynku usług mechanizacyjnych dla rolnictwa w Polsce w latach 2010-2017. Badano zmiany liczby podmiotów świadczących usługi mechanizacyjne, a także dynamikę wartości zakupionych usług mechanizacyjnych oraz udział usług w całości nakładów ponoszonych na produkcję rolniczą. Stwierdzono, że w latach 2010-2017 wzrost znaczenia usług mechanizacyjnych w krajowym rolnictwie został zahamowany. Wartość zakupionych usług wyrażona w cenach stałych uległa zmniejszeniu. Spadkową tendencję odnotowano również w udziale usług mechanizacyjnych w zużyciu pośrednim. Liczba podmiotów świadczących usługi mechanizacyjne dla rolnictwa wprawdzie wzrosła, jednak wzrost był obserwowany jedynie w początkowych latach analizowanego okresu. Od 2015 r. liczba podmiotów systematycznie malała. Słabnące zainteresowanie usługami mechanizacyjnymi prawdopodobnie wynika z pewnego nasycenia gospodarstw nowoczesnym sprzętem rolniczym w związku z inwestycjami wspomaganymi środkami finansowymi UE
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 333-341
Keywords: usługi rolnicze; usługi mechanizacyjne; rynek usług; agricultural services; machanization services; services market