Innowacyjność blockchain jako rozproszonego rejestru danych (DLT) - Ślązak, Emil (Blockchain innovation as a distributed ledger technology (DLT), 2018)
Niniejszy artykuł ma na celu wykazanie przesłanek innowacyjności blockchain jako rodzaju rozproszonego rejestru danych, scharakteryzowanego poprzez pryzmat zasad jego funkcjonowania na rynku kryptowalut. Szczególne znaczenie w funkcjonowaniu blockchain przypisano wyeliminowaniu czasochłonnych procedur rozliczenia i rozrachunku polegających na rejestrowaniu zmian własności i transferze pieniądza poprzez dedykowane tym celom instytucje centralne. Tym samym w artykule wykazano, iż praktyczne zastosowanie blockchain na rynku kryptowalut pozwoliło na uzyskanie trwałej stabilności funkcjonowania systemu płatności i bezpieczeństwa transakcji dla anonimowanych uczestników przy znaczącej redukcji kosztów transakcyjnych. Wykazano także, iż innowacyjność blockchain wynika z szeregu przesłanek, które znacząco usprawniają elektroniczny obieg aktywów, z atutem bezspornego uwiarygodnienia praw własności na czele. Gwarantem bezpieczeństwa stron transakcji staje się rozproszony rejestr danych z wykorzystaniem technik kryptograficznych, a nie nadzór pośrednika i jakość stosowanych przez niego systemów zabezpieczeń centralnych rejestrów danych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 255-263
Keywords: rejestr rozporoszony; blockchain; innowacje finansowe; ditributed ledger technology; financial innovation