Konkurencyjność powiatów wybranych województw Polski Wschodniej - Pawlik, Andrzej; Dziekański, Paweł (Competitiveness of townships in selected provinces of Eastern Poland, 2018)
Podobnie jak w innych krajach, tak i w Polsce najważniejszą rolę spełnia gmina jako podstawowa jednostka terytorialna posiadająca największy zakres kompetencji. Kompetencje przypisane powiatom mają charakter uzupełniający. Samorządy terytorialne, poprzez stymulowanie rozwoju lokalnego i poprawę jakości świadczonych usług publicznych, przyczyniają się do osiągania spójności w wymiarze terytorialnym. Celem artykułu jest ocena poziomu konkurencyjności powiatów wybranych województw Polski Wschodniej z wykorzystaniem miary syntetycznej. Uwzględniając dostępność i porównywalność danych oraz kryteria statystyczne, przyjęto zmienne opisujące: sytuację finansową, gospodarkę i infrastrukturę jednostek. Analizy przeprowadzono w układzie powiatów województw: świętokrzyskiego, podkarpackiego i lubelskiego w latach 2008, 2010 i 2016
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 202-212
Keywords: finanse; konkurencyjność; powiat; rozwój lokalny; wskaźnik syntetyczny; finance; competitiveness; township; local development; synthetic index