Usługi środowiskowe w rolnictwie – przypadek pszczelarstwa - Majewski, Janusz (Environmental services in agriculture – case of beekeeping, 2018)
Środowisko dostarcza człowiekowi wiele dóbr i usług. Usługi środowiskowe są ważnym elementem rolnictwa, które jest ich odbiorcą, ale także twórcą. Szczególną rolę w rolnictwie pełni pszczelarstwo, dostarczając produkty pszczele oraz zapylając rośliny. Celem pracy jest identyfikacja usług środowiskowych wytwarzanych przez pszczelarstwo oraz ich umiejscowienie w poszczególnych typach tych usług. Wyniki badań wskazują na szeroki wachlarz dóbr i usług dostarczanych przez pszczelarstwo. Świadczenia te można kwalifikować do wszystkich typów usług środowiskowych, tj. zaopatrzeniowych, regulacyjnych, wspomagających i kulturowych. Produkty pszczele mieszczą się głównie w typie usług zaopatrzeniowych, z kolei usługi zapylania, apiterapii, apiturystyki i bioindykacji można powiązać z każdym z typów usług środowiskowych. Poszczególne dobra i usługi dostarczane przez pszczelarstwo, ze względu na ich szeroki wpływ lub zastosowanie, mogą być kwalifikowane do różnych typów usług środowiskowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 182-189
Keywords: rolnictwo; pszczelarstwo; usługi środowiskowe; agriculture; beekeeping; ecosystem services