Instrumenty i formy wspierania przedsiębiorczości lokalnej przez samorząd terytorialny na przykładzie miasta Dąbrowa Górnicza - Krakowiak-Drzewiecka, Monika; Kristof, Agnieszka (Instruments and forms of supporting local entrepreneurship by the local self-government - the example of the city of Dąbrowa Górnicza, 2018)
Samorząd terytorialny dysponuje wieloma instrumentami wspierania przedsiębiorczości lokalnej. Forma, w jakiej są wprowadzone konkretne rozwiązania, determinuje skuteczność zastosowanego instrumentu. Z racji wspólnoty interesów władze lokalne i przedsiębiorcy powinni ze sobą współdziałać, także przy tworzeniu lokalnej polityki rozwoju przedsiębiorczości. Celem artykułu jest ukazanie znaczenia przyjętej przez władze gminy formy współpracy lokalnych podmiotów dla skuteczności wykorzystania instrumentów wspierania przedsiębiorczości. W części empirycznej przedstawiono cząstkowe wyniki badań bezpośrednich dotyczących dobrych praktyk w zakresie współpracy władz samorządowych i MŚP w Dąbrowie Górniczej. Władze miasta, współdziałając z przedsiębiorcami, starają się stworzyć warunki do rozwoju przedsiębiorczości. Podstawą we wszystkich działaniach tego typu jest otwarty dialog z lokalnymi przedsiębiorcami i ich aktywny udział w tworzeniu systemu wsparcia przedsiębiorczości w Dąbrowie Górniczej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 171-181
Keywords: samorząd terytorialny; entrepreneurship; przedsiębiorczość; współpraca; rozwój lokalny; local self-government; cooperation; local development