Wykorzystanie energii odnawialnej w procesie odsalania wody na przykładzie Rady Współpracy Państw Zatoki Perskiej: możliwości i wyzwania - Kozielec, Anna (Use of renewable energy for water desalination process on the example of the Gulf Cooperation Council: possibilities and challenges, 2018)
Obecna zależność krajów GCC (Rada Współpracy Państw Zatoki Perskiej) od paliw kopalnych i gazu ziemnego nie jest dobrą strategią pod względem ekonomicznym. Szybkie zużywanie się zasobów naturalnych stanowi realne zagrożenie ich bliskiego wyczerpania. Zagrożona jest również możliwość realizacji idei zrównoważonego rozwoju, która mówi: „Postępuj tak, aby zapewniając możliwość zaspokajania potrzeb obecnych pokoleń, nie zagrażać zdolności przyszłych pokoleń do zaspokajania ich własnych potrzeb”. Kraje GCC muszą rozważyć wykorzystanie energii odnawialnej, aby poradzić sobie z wahaniami cen ropy i gazu na rynku globalnym oraz w celu zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych. W niniejszym artykule przedstawiono potencjał wykorzystania technologii odsalania do produkcji wody do nawadniania w krajach GCC
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 160-170
Keywords: kraje GCC; odsalanie wody; energia odnawialna; nawadnianie; utylizacja solanki; GCC countries; desalination; renewable energy; irrigation; brine disposal