Doradztwo biznesowe dla małego przedsiębiorstwa – współpraca między doradcą a przedsiębiorcą - Głodek, Paweł (Business advice for a small firm – cooperation between advisor and entrepreneur, 2018)
Doradztwo biznesowe dla małych przedsiębiorstw postrzegane jest jako jedno ze źródeł wiedzy wspierającej proces budowy pozycji konkurencyjnej na rynku. Jednocześnie literatura, koncentrując się na zakresie wykorzystania doradztwa oraz ocenie jego efektów, w ograniczonym stopniu ukazuje mechanizmy powiązane z realizacją samego doradztwa oraz strukturą jego procesu. W niniejszym artykule podjęto próbę analizy współpracy pomiędzy doradcą a osobą zarządzającą małą firmą w ramach procesu doradztwa. W efekcie zaproponowana została klasyfikacja relacji współpracy uwzględniająca moment, w którym w ramach procesu doradczego współpraca ma miejsce. Na bazie analizy empirycznej wskazano na powiązania tejże klasyfikacji z czynnikami odnoszącymi się do typu doradztwa i doradcy z jednej strony, ale również do rodzaju zaufania wykorzystywanymi w początkowym etapie doradztwa z drugiej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 102-115
Keywords: doradztwo biznesowe; małe firmy; współpraca; proces doradztwa; transfer wiedzy; business advice; small firm; cooperation; advisory process; knowledge transfer