Blockchain w zdecentralizowanej autoryzacji transakcji barterowych - Filipkowski, Piotr; Horodelski, Michał; Polańska, Krystyna (Blockchain in decentralized authorization of barter transactions, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji modelu systemu wymiany barterowej realizującego autoryzację transakcji za pomocą łańcucha bloków (blockchain). Współczesne tendencje rozwoju działalności biznesowej wiodące w kierunku gospodarki współdzielenia (sharing economy) wskazują, że transakcje bez ekwiwalentu pieniężnego będą stosowane coraz częściej. Wymiana barterowa, czyli towar/usługa za towar/usługę wpisuje się w ten nurt transakcji gospodarczych. Różnorodność i liczba takich transakcji będzie wzrastać wraz ze wzrostem możliwości obliczeniowych superkomputerów niezbędnych do obsługi tego typu wymiany gospodarczej. Problem w tym, jak skutecznie zabezpieczyć systemy wymiany barterowej np. przed wielokrotnym wykorzystaniem tych samych towarów/ usług w wielu różnych transakcjach toczących się równocześnie. W artykule zaproponowano model systemu wymiany barterowej, w którym autoryzacja transakcji wykorzystuje koncepcję rozproszonej bazy danych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 69-80
Keywords: łańcuch bloków; transakcje barterowe; autoryzacja transakcji; blockchain; barter transaction; authorization of transaction