Ocena rozwoju partnerstwa publiczno-prywatnego w Polsce - Filipiak, Beata Zofia (Evaluation of the development of public-private partnership in Poland, 2018)
W artykule przedstawiono ideę wprowadzenia do praktyki samorządowej formuły PPP. Celem opracowania jest dokonanie oceny rozwoju PPP w Polsce w latach 2009- -2017. Postawiono w nim również pytanie, czy kierunki rozwoju rynku PPP są zgodne ze strategią odpowiedzialnego i zrównoważonego rozwoju. Dokonano analizy danych dotyczących rozwoju rynku PPP w Polsce oraz zaprezentowano europejskie tendencje występujące na tym rynku. Z przeprowadzonej analizy wynika, że rynek PPP w Polsce, w zakresie tendencji dotyczącej liczby realizowanych przedsięwzięć w formule PPP, wykazuje się identycznym układem krzywej wyznaczającej tendencje. Ponadto zaczynają dominować projekty środowiskowe i w zakresie ekologicznego transportu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 56-68
Keywords: partnerstwo publiczno-prywatne; public private partnership; współpraca sektora publicznego; inwestycje infrastrukturalne; cooperation of the public sector; infrastructure investments