Rola terenów zielonych w zrównoważonym rozwoju miast w woj. śląskim - Dubiel, Beata (The role of green areas in sustainable urban development in the province of Silesia, 2018)
Obecność terenów zieleni miejskiej w mieście ma niewątpliwie znaczący wpływ na jego zrównoważony rozwój. Zieleń spełnia kluczową rolę w aspektach ekologicznym, środowiskowym, estetycznym, a przede wszystkim społecznym. Dbałość o tereny zielone w Polsce niestety nie jest na dostatecznie wysokim poziomie. Władze samorządów nie dostrzegają problemów związanych z należytym utrzymaniem oraz odnawianiem, pielęgnowaniem i poszerzaniem terenów zielonych. Zadania z zakresu ochrony przyrody są często odsuwane na dalszy plan, zarówno pod względem nakładów finansowych, jak i rzeczowych. Celem artykułu jest zaprezentowanie oraz analiza roli zielonych ekosystemów ze szczególnym uwzględnieniem korzyści pozyskiwanych z terenów zielonych w aspekcie zrównoważonego rozwoju obszarów miejskich. Zastosowane metody badawcze opierają się na studiach literatury z badanego zakresu oraz analizie wyników badań ankietowych przeprowadzonych wśród gmin województwa śląskiego oraz wśród mieszkańców tego regionu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 36-44
Keywords: zrównoważony rozwój; tereny zielone; polityka ekologiczna; sustainable development; green areas; ecological policy