Organizacje data-driven w ewolucji transformacji cyfrowej - Adamczewski, Piotr (Data-driven organizations in the evolution of digital transformation, 2018)
Rozwój technologii informacyjno-komunikacyjnych (ICT) zdeterminował funkcjonowanie nowoczesnych organizacji, a okres transformacji cyfrowej jest dla nich dużym wyzwaniem na rynkach globalnych. Dynamika zmian w otoczeniu zewnętrznym wymusza konieczność szybkiego dostosowywania się do nowych uwarunkowań rynkowych. Określenie data-driven oznacza, że pożądane efekty działania są wymuszane odpowiednimi danymi, a nie intuicją lub osobistym doświadczeniem decydentów. Ewolucja technologii teleinformatycznych doprowadziła do upowszechnienia się tzw. III platformy ICT, określanej jako SMAC (Social, Mobile, Analytics, Clud), a tworzącej – wespół z technologią IoT (Internet of Things) – swoisty ekosystem rozwiązań informatycznych nowoczesnych organizacji. Celem artykułu jest ukazanie ewolucji w zakresie informatycznego wspomagania procesów zarządzania organizacji data-driven okresu transformacji cyfrowej. Wywody ilustrowane są wynikami autorskich badań polskiego sektora MSP przeprowadzonych w okresie 2014-2017 na wybranych 120 przedsiębiorstwach województw mazowieckiego i wielkopolskiego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 11-24
Keywords: internet rzeczy; organizacja data-driven; transformacja cyfrowa; SMAC; Internet of Things; data-driven; digital transformation