Badanie zadowolenia uczestników wydarzenia sportowego na przykładzie EHF EURO 2016 POLAND - Sojkin, Bogdan; Michalak, Szymon (The research on satisfaction of the attendees of a sporting event on the example of EHF EURO 2016 POLAND, 2018)
EHF EURO 2016 POLAND jest produktem oferowanym szerokiemu gronu interesariuszy – zarówno na rynku B2B – zaspokajając potrzeby i umożliwiając realizację celów klientów biznesowych – jak i na rynku B2C, zaspokajając potrzeby klientów indywidualnych, w tym przede wszystkim kibiców obecnych na trybunach hal sportowych. Wśród celów strategicznych, których realizacja stanowi podstawę do oceny stopnia powodzenia przedsięwzięcia, jakim była organizacja tej wielkiej imprezy sportowej, organizatorzy wyróżnili także uzyskanie wysokiego poziomu zadowolenia klientów uczestników turnieju, przedstawicieli EHF i kibiców) oraz podmiotów uczestniczących w organizacji. Celem artykułujest przedstawienie wyników badań zadowolenia kibiców obecnych na trybunach EHF EURO 2016 POLAND podczas pierwszej fazy rozgrywek
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 526; s. 267-277
Keywords: marketing sportowy; produkt sportowy; badania marketingowe; organizacja wydarzenia sportowego; sports marketing; sports product; marketing research; organisation of a sporting event