Postrzegana wartość produktu ekologicznego a rzeczywiste zachowania konsumentów - Witek, Lucyna (Perception of the green product’s value vs. consumer behavior, 2018)
Pozytywne postawy konsumentów wobec produktów ekologicznych nie przekładają się na zachowania nabywcze. Celem artykułu jest próba identyfikacji źródeł tej rozbieżnościoraz charakterystyka modeli i metod badań marketingowych, które mogą być przydatne w analizie tego zjawiska. Ogólna i fragmentaryczna wiedza konsumentów na temat znakowania, sposobu produkcji, certyfikacji, miejsc zakupu produktów ekologicznych wpływa na nieufność i sceptycyzm wobec ekologicznych deklaracji producentów. W rezultacie prowadzi to do braku akceptacji wyższych cen produktów. Przedstawiono różne teorie i modele do analizy rozbieżności pomiędzy postawami a zachowaniami, m.in. teorię uzasadnionego działania, teorię planowanego zachowania, teorię wzajemnego determinizmu, teorię dysonansupoznawczego, model ABC i model VBN. Wskazano na potrzebę triangulacji metod badań marketingowych w celu uzyskania pogłębionej analizy zachowań konsumentów na rynku produktów ekologicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 526; s. 214-222
Keywords: produkt ekologiczny; konsument; postawy; zachowania; badania marketingowe; green product; consumer; attitides; behavior; marketing research