Strategiczny wymiar triangulacji i ekwiwalencji w mapowaniu klastrów - Bembenek, Bogusław (Strategic dimension of triangulation and quivalence within clusters mapping, 2018)
Artykuł o charakterze teoretyczno-koncepcyjnym koncentruje się na strategicznym wymiarze wieloaspektowej problematyki triangulacji i ekwiwalencji w mapowaniu klastrów. Na podstawie przeglądu literatury przedmiotu i analizy danych zastanych wykazano, że przestrzeganie podstawowych zasad triangulacji i ekwiwalencji w mapowaniu klastrów sprzyja sprawnej identyfikacji klastrów i ocenie ich uwarunkowań rozwoju, kompleksowej ich charakterystyce z różnych perspektyw oraz zapewnieniu wiarygodności i porównywalności wyników tego typu badań. Ponadto podkreślono, że mapowanie klastrów może zarówno przyczynić się do powstania nowych paradygmatów, teorii i odkryć empirycznych w obszarze klasteringu, jak i być źródłem wyzwań badawczych w przestrzeni krajowej oraz międzynarodowej. W podejmowaniu tych wyzwań i przezwyciężaniu dylematów badawczych o charakterze m.in. terminologicznym, metodycznym i organizacyjnym pomocne jest myślenie strategiczne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 526; s. 155-170
Keywords: klaster; mapowanie klastrów; badanie; triangulacja; ekwiwalencja; cluster; research; cluster mapping; triangulation; equivalence