Wykorzystanie metody delfickiej do określenia atrybutów jakości obsługi pacjenta w sektorze ochrony zdrowia - Rudawska, Iga (Applying Delphi method into defining quality indicators of patient service in health care sector, 2018)
Zintegrowana opieka zdrowotna (ZOZ) jest modelem uznawanym przez WHO za pożądany sposób zapewniania opieki, w szczególności pacjentom przewlekle chorym. Ten postulowany model nie funkcjonuje obecnie w polskim systemie, choć dyskutowane są pilotażowe projekty z jego zastosowaniem (KOC, KOS). Celem artykułu jest prezentacja wykorzystania metody delfickiej do wyodrębnienia atrybutów jakości obsługi pacjenta z perspektywy usługodawcy w zalecanym dla Polski rozwiązaniu systemowym, jakim jest ZOZ. Praca wpisuje się w nurt nowego zarządzania publicznego oraz metodologii badań jakościowych. Poza rozważaniami teoretycznymi w artykule zaprezentowano zastosowanie tytułowej metody heurystycznej do identyfikacji elementów jakości obsługi pacjenta w ZOZ. Docelowo elementy te mogą być wykorzystane do budowy modelu oceny jakości obsługi pacjenta. Praca ma charakter empiryczny. Powstała w ramach projektu „Metodyka oceny jakości obsługi pacjenta w zintegrowanej opiece zdrowotnej”, finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki (nr 2012/05/B/HS/02213)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 526; s. 133-146
Keywords: badania jakościowe; metoda delficka; zarządzanie jakością; sektor zdrowia; qualitative research; Delphi method; quality management; health sector