Proekologiczne inwestycje w Tianjin – kooperacja Singapuru i Chin - Szyja, Paulina (Pro-ecological investments in Tianjin – cooperation between Singapore and China, 2018)
Autorka podejmuje zagadnienie inwestycji przyjaznych dla środowiska naturalnego realizowanych w kooperacji rządów dwóch państw, tj. Chin i Singapuru, na przykładzie projektu ekologicznego miasta Tianjin. Celem opracowania jest prezentacja przyczyn realizacji ekologicznych przedsięwzięć na terenie Chin w kooperacji z innym państwem. Tekst przybliża charakterystykę projektu i jego rolę w zmianie układów przestrzennych miast oraz ośrodków przemysłowych w Chinach. Metoda badawcza opiera się na analizie danych i wykorzystaniu materiałów bibliograficznych. Do napisania artykułu wykorzystano również informacje zebrane w trakcie wizyty studyjnej w Singapurze
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 377-389
Keywords: industrializacja; inwestycje; środowisko; współpraca; ekologiczne miasta; cooperation; eco-cities; industrialisation; investment; environment