Ocena adekwatności podziału środków pieniężnych na finansowanie usług zdrowotnych opartego na algorytmie z punktu widzenia efektywności dysponowania funduszami przez oddziały wojewódzkie NFZ - Susmarski, Sebastian (Adequacy estimation of financing health care based on algorithm versus efficiency of the regional branches of Polish NHS, 2018)
Celem artykułu jest wykazanie braku adekwatności dotychczasowego podziału środków na finansowanie usług zdrowotnych opartego na algorytmie, biorąc pod uwagę miary efektywności. Podmiotem badania były poszczególne OW NFZ, zaś jego przedmiotem: wielkość planowanych kosztów świadczeń zdrowotnych, wysokość kwoty przekroczeń oraz wybrane wskaźniki demograficzne. W procesie oceny efektywności wydatkowania środków przez poszczególne oddziały wojewódzkie NFZ wykorzystano metodę estymacji przez dopasowanie. Otrzymane wyniki estymacji świadczą, iż niezależnie od liczby leczonych na 10 tys., liczby lekarzy oraz szpitali, 5 oddziałów NFZ (mazowiecki, wielkopolski, małopolski, śląski, łódzki) otrzymuje istotnie wyższe środki na finansowanie świadczeń zdrowotnych. Jednocześnie, biorąc pod uwagę świadczenia pozaumowne, różnice nie są istotne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 337-345
Keywords: ochrona zdrowia; finanse; efektywność; NFZ; National Health Fund; financial policy; efficiency; effectiveness; special purpose funds