Zarządzanie ryzykiem w administracji samorządowej według badań empirycznych - Sołtyk, Piotr (Risk management in self-government administration according to empirical research, 2018)
Przedmiotem opracowania jest przedstawienie wybranych wyników badań własnych, których problematyką była ocena procesu zarządzania ryzykiem w administracji samorządowej. Warunkiem właściwego zidentyfikowania czynników ryzyka i jego pomiaru (analizy) jest posiadanie przez kierowników JST odpowiedniej wiedzy, doświadczenia, a także umiejętnego korzystania ze sprawdzonych rozwiązań w tym zakresie spotykanych w podmiotach gospodarczych. Stąd też w celu faktycznego poznania stopnia realizacji procesu zarządzania ryzykiem w działalności JST przeprowadzono w 2017 r. badania, wykorzystując do tego celu kwestionariusz ankiety, który w formie elektronicznej wysłany został do wszystkich jednostek samorządu terytorialnego (JST) w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 325-336
Keywords: ryzyko; samorząd terytorialny; identyfikacja ryzyka; analiza ryzyka; risk; local government; risk identification; risk analysis