Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR) – rachunkowość i raportowanie - Sadowska, Beata (Corporate Social Responsibility – accounting and reporting, 2018)
Przedsiębiorstwa są świadome, że podlegają ocenie, a ich działalność gospodarcza powinna być akceptowana przez interesariuszy. Rosną świadomość i znaczenie społecznej odpowiedzialności biznesu, a w konsekwencji świadomość konieczności raportowania w zakresie dokonań finansowych i niefinansowych, tj. społecznych i ekologicznych. W pierwszej części artykułu przedstawiono historyczne uwarunkowania społecznej odpowiedzialności biznesu, w drugiej części wskazano na relację pomiędzy dyrektywą 2014/95/UE a ustawą o rachunkowości. Trzecia część opracowania to próba skonstruowania kompleksowego raportu o działaniach niefinansowych przedsiębiorstwa na przykładzie organizacji świadczących usługi komunalne. Wykorzystane metody badawcze to przegląd literatury, analiza logiczna oraz case study.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 313-324
Keywords: społeczna odpowiedzialność biznesu; corporate social responsibility; rachunkowość; raportowanie; accounting; reporting