Determinanty wykluczenia finansowego w Polsce - Prosiński, Jakub (The determinants of financial exclusion in Poland, 2018)
Wykluczenie finansowe jest aktualnym problemem zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. Ze względu na różnicę w skali występowania tego zjawiska w różnych krajach, sposoby radzenia sobie z nim są odmienne. W krajach o największym PKB, ponad 90% dorosłych osób posiada rachunek bankowy (w Polsce 87%). W biednych regionach, na przykład w krajach środkowej Afryki, odsetek ten często wynosi poniżej 30%. Prezentowany artykuł analizuje determinanty wykluczenia finansowego w Polsce, na szerokiej próbie ponad 18 000 obserwacji. Wyniki estymacji za pomocą modelu probitowego wykazały, że do głównych determinant należą: samotne prowadzenie gospodarstwa domowego, wiek (tutaj wpływ jest nieliniowy, tzn. bardziej narażone są osoby do 30 i po 65 roku życia), wykształcenie, miejsce zamieszkania, źródło dochodu oraz wysokość dochodów. Nie potwierdzono natomiast zależności pomiędzy płcią a wykluczeniem finansowym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 304-312
Keywords: wykluczenie finansowe; ubankowienie; determinanty wykluczenia finansowego; financial inclusion; financial exclusion; unbanked