Reguły długu publicznego stabilizatorem finansów publicznych Grupy Wyszehradzkiej - Postuła, Marta; Klepacki, Jarosław (The rules of public debt as a stabilizer of Visegrad Group public finances, 2018)
Reguły fiskalne w swojej istocie mają na celu zmniejszenie zachęt do nadmiernego zadłużania krajów poprzez stworzenie przejrzystych i jasno zdefiniowanych reguł w przepisach prawa. Ostatni kryzys podważył jednak ich skuteczność z powodu problemów z odpowiednim wdrożeniem, a następnie wyegzekwowaniem stworzonych zasad. W artykule przedstawiono wyniki badań na temat wpływu reguł fiskalnych, w szczególności reguł długu publicznego, w krajach Grupy Wyszehradzkiej na wskaźniki finansów publicznych, tzn. relacje długu i deficytu sektora finansów publicznych z PKB. Wyniki badań wskazały, że istnieje stosunkowo niewielki pozytywny efekt wprowadzenia reguł fiskalnych na spełnienie przez kraje je wykorzystujących kryteriów z Maastricht, za to widać ich pozytywny wpływ na kształtowanie się kosztów obsługi zadłużenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 293-303
Keywords: reguły fiskalne; dług publiczny; finanse publiczne; Grupa Wyszehradzka; fiscal rules; public debt; public finances; Visegrad Group