Ryzyko przestępczości gospodarczej w przedsiębiorstwie w aspekcie oszustw podatkowych - Pauch, Dariusz (The risk of economic crime in an enterprise in the aspect of tax fraud, 2018)
Celem rozważań jest wskazanie na ryzyko związane z podejrzeniem przedsiębiorcy o zaangażowanie w proceder oszustw podatkowych. Rozważania rozpoczęto od zdefiniowania pojęcia przestępczości gospodarczej. Kolejno zaprezentowano regulacje prawne dotyczące odpowiedzialności karnej z tytułu oszustw podatkowych. Następnie wskazano na pojęcie zachowania należytej staranności jako elementu mogącego uchronić przedsiębiorcę przed odpowiedzialnością karną z tytułu ryzyka przestępczości gospodarczej. Metodykę badania oparto na krytycznej analizie literatury. W pracy wykorzystano literaturę krajową i zagraniczną. Rozważania oparto również na aktach prawnych obowiązujących na szczeblu krajowym i międzynarodowym. W wyniku przeprowadzonej analizy wskazano, że przedsiębiorcy muszą w sposób wydajny i przemyślany zarządzać ryzykiem związanym z przestępczością gospodarczą poprzez wdrożenie procedur, które pozwolą zapobiegać ewentualnym naruszeniom, a w razie ich zaistnienia, pozwolą na skuteczną reakcję.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 259-266
Keywords: oszustwa podatkowe; przestępczość gospodarcza; tax fraud; economic crime