Zasada taniości a koszty poboru podatku - Pasternak-Malicka, Monika (Principle of low-cost taxation and tax costs, 2018)
Celem niniejszej publikacji jest prezentacja zasady taniości podatkowej A. Smitha w kontekście kosztów poboru podatku. Osiągnięcie celu wymagało wykorzystania metod opisowo-statystycznych, a także metody bezpośredniej – kwestionariuszowej. W artykule posłużono się fragmentami własnych badań ankietowych z lat 2007–2018, w celu dokonania próby oceny zasad taniości w ujęciu subiektywnym. Przeprowadzona analiza wskazuje, iż koszty poboru daniny zarówno dla podatnika, jak i dla państwa są wysokie. Zasadniczą wartością tej publikacji jest analiza zasady taniości A. Smitha w aspekcie kosztów administracji skarbowej oraz kosztów poboru podatku dla osób rozliczających się z daniny. Znamiona oryginalności nadają natomiast prezentowane badania empiryczne przeprowadzone wśród gospodarstw domowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 248-258
Keywords: zasady podatkowe; zasada taniości; koszty administracji skarbowej; tax rules; low-cost principle; tax administration costs