Wskaźniki innowacji ekologicznych dla Polski w latach 2010–2017 - Pakulska, Jolanta (Indicators of eco-innovations in Poland in the years 2010–2017, 2018)
Celem artykułu jest analiza pozycji Polski w zakresie innowacyjności ekologicznej na tle krajów członkowskich Unii Europejskiej w latach 2010–2017, a także analiza wskaźników składających się na wskaźnik syntetyczny dla naszego kraju. W opracowaniu zastosowano metodę opisową, a także analizę dynamiki zmian w czasie 16 wskaźników składających się na syntetyczny wskaźnik ekoinnowacyjności Polski. Analiza wykazała, że zdecydowana większość obszarów wymaga intensywnych działań na rzecz poprawy pozycji naszego kraju w rankingu Eco-IS.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 237-247
Keywords: innowacje ekologiczne; Eco-Innovation Index; nakłady na ekoinnowacje; eco-innovation inputs; eco-innovation activities; eco-innovation; efekty środowiskowe; efekty społeczno-gospodarcze; eco-innovation outputs; resource efficiency outcomes; socio-economics outcomes