Wpływ wymogu równoważenia budżetu bieżącego na alokację środków publicznych w gminach - Krzemińska, Agnieszka (The impact of the requirement to balance the current budget on the allocation of public funds by municipalities, 2018)
Celem artykułu jest zbadanie, czy istniejący obowiązek równoważenia budżetu bieżącego może w znaczący sposób wpływać na kierunki rozdysponowania środków publicznych przez gminy ze szczególnym uwzględnieniem wydatków bieżących oraz ograniczyć poziom realizacji zadań przez te jednostki. Badaniem objęto gminy i miasta na prawach powiatu województwa wielkopolskiego i lubelskiego. Osiągnięciu wyznaczonego celu posłużyła analiza zależności zachodzących między nadwyżką operacyjną gmin i dużych miast badanych województw a realizowanymi przez te jednostki wydatkami majątkowymi. Dokonano również pogłębionej analizy danych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 204-214
Keywords: gminy; wymóg równoważenia budżetu bieżącego; municipalities; balancing of the current budget