Inwestowanie społecznie odpowiedzialne wśród inwestorów indywidualnych w Polsce - Krupa, Dorota (Socially responsible investment from the perspective of individual investors in Poland, 2018)
Celem pracy jest ocena postrzegania inwestowania społecznie odpowiedzialnego przez inwestorów indywidualnych w Polsce przy uwzględnieniu podziału inwestorów na osoby z wykształceniem ekonomicznym oraz pozaekonomicznym. Wykorzystano krytyczną analizę literatury, statystyczną analizę danych, metody opisową i porównawczą. Praca oparta jest na wynikach badania ankietowego przeprowadzonego przez polskie Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych dla projektu realizowanego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. W rezultacie przeprowadzonych badań postrzeganie SRI przez inwestorów w Polsce można uznać za pozytywne. Nie stwierdzono większego zaangażowania w zakresie inwestowania społecznie odpowiedzialnego wśród inwestorów z wykształceniem ekonomicznymw porównaniu do pozostałych inwestorów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 194-203
Keywords: SRI; społecznie odpowiedzialne inwestowanie; inwestor indywidualny; rynek finansowy; edukacja finansowa; Socially Responsible Investment; individual investor; financial market; financial education