Społeczna odpowiedzialność biznesu a zachowania przedsiębiorstw w zakresie opodatkowania - Kozłowska-Makóś, Danuta; Kluzek, Marta (Corporate Social Resonsibility and behavior of entrepreneurship in the field of taxation, 2018)
Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR) jest odpowiedzią na wyzwania stawiane przez koncepcję zrównoważonego rozwoju. Wielowymiarowość definicji CSR powoduje, że wychodzi ona poza wymogi stawiane przez prawo, a jej celem jest poszukiwanie najkorzystniejszych rozwiązań nie tylko dla organizacji, ale również dla jej otoczenia, zarówno bliższego jak i dalszego. Artykuł stanowi próbę wykazania związku między strategią podatkową przedsiębiorstwa a wypełnianiem zobowiązań wynikających z CSR. Wykorzystano przy tym metodę analizy literatury z zakresu prawa podatkowego, nauk ekonomicznych i nauk o zarządzaniu oraz metodę dedukcji i indukcji. Rozważania wskazują, że kwestiepodatkowe w większości przypadków nie są częścią programu CSR. Dowodzi się, że niezbędne zmiany w publikowaniu sprawozdań finansowych wraz z danymi polityki podatkowej stanowią o nowym obliczu optymalizacji podatkowej w kontekście społecznej odpowiedzialności biznesu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 185-193
Keywords: społeczna odpowiedzialność biznesu; corporate social responsibility; opodatkowanie przedsiębiorstw; unikanie opodatkowania; corporate taxation; tax avoidance