Raportowanie kosztów działalności rozwojowej w praktyce polskiego rynku kapitałowego - Kępa, Katarzyna (Reporting development costs in the practice of the Polish capital market, 2018)
Głównym celem artykułu jest zbadanie sposobów prezentowania kosztów prac rozwojowych w sprawozdaniach finansowych oraz stopnia ujawnień polityki rachunkowości w tym zakresie. Autorka wykorzystała metodę studiów literaturowych oraz analizę materiałów źródłowych. Próbę badawczą stanowiły sprawozdania finansowe i sprawozdania z działalności spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie z sektora informatycznego za 2016 r. Wyniki analizy udowodniły, że bez względu na sposób prezentowania kosztów prac rozwojowych stopień ujawnień zasad rachunkowości jest niewystarczający do jasnego zrozumienia tego obszaru działalności spółki. Rozwiązanie zakomunikowanego w publikacji problemu możliwe będzie wtedy, gdy osoby odpowiedzialne za określenie zakresu ujawnianej polityki rachunkowości zaczną traktować ją z należytą starannością.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 163-172
Keywords: koszty prac rozwojowych; raportowanie kosztów; polityka rachunkowości; sprawozdanie finansowe; development costs; cost reporting; accounting policy; financial statements