Zrównoważone zarządzanie długiem publicznym na tle ewolucji paradygmatu finansów - Jurewicz, Daniel; Zioło, Magdalena (Sustainable public debt management on the background of evolution of the financial paradigm, 2018)
W artykule przedstawiono teoretyczne ujęcie zarządzania długiem publicznym z perspektywy finansów zrównoważonych. Wskazano na różnice w rozumieniu zrównoważonego zarządzania długiem publicznym w tradycyjnym i zrównoważonym paradygmacie finansów. Posłużono się krytyczną analizą literatury, metodą indukcji i dedukcji, metodą porównań i uogólnień oraz metodą syntezy. W wyniku przeprowadzonych analiz wykazano, że finanse zrównoważone w sposób kompleksowy opisują i objaśniają złożoność kategorii zarządzania długiem publicznym w stosunku do tradycyjnego paradygmatu finansów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 155-162
Keywords: zrównoważone finanse; dług publiczny; zarządzanie długiem publicznym; sustainable finance; public debt; debt management