Uniwersytet „przedsiębiorczy” czy uniwersytet „społecznie odpowiedzialny”? Ocena uniwersyteckiej działalności wdrożeniowej - Gwizdała, Jerzy; Śledzik, Karol (“Enterprising university” or “socially responsible university”? Evaluation of university implementation activity, 2018)
We współczesnej gospodarce opartej na wiedzy pojawia się dylemat jaki „rodzaj” uniwersytetu wypełni najlepiej swoją rolę. Uniwersytet „klasyczny”, „przedsiębiorczy” czy może „społecznie odpowiedzialny”? Wszechobecne nawiązywanie do pojęcia innowacji skłania polityków gospodarczych do dokonywania ocen działalności komercjalizacyjnej czy też „wdrożeniowej” uniwersytetów. W odróżnieniu jednak od politechnik ocena działalności uniwersytetów w tym obszarze bywa często dyskusyjna. Celem badania była ocena systemu oceny działalności wdrożeniowej uniwersytetów w Polsce. Narzędziem wykorzystanym do realizacji celu była analiza danych udostępnionych przez system POL-on z obszaru „działalności wdrożeniowej” uczelni publicznych z okresu 2013–2016. W wyniku badania można dojść do konkluzji, iż wskaźniki i proces parametryzacji w okresie 2013–2016 mógł nie być do końca dopasowany do działalności każdego rodzaju uczelni wyższej, a już w szczególności do uniwersytetów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 144-154
Keywords: entrepreneurship; uniwersytet; odpowiedzialność; przedsiębiorczość; wdrożenie; komercjalizacja; university; responsibility; implementation; commercialization