Ewolucja zadań niezależnych instytucji fiskalnych w krajach Unii Europejskiej - Franek, Sławomir (Evolution of tasks of independent fiscal institutions in the EU countries, 2018)
Artykuł poświęcony jest przeglądowi działalności niezależnych instytucji fiskalnych (rad fiskalnych) w krajach Unii Europejskiej. Dokonano w nim wskazania przesłanek teoretycznych oraz formalnych uzasadniających tworzenie tych instytucji. Celem artykułu jest określenie zróżnicowania zadań tych podmiotów z uwzględnieniem różnic między nowotworzonymi radami fiskalnymi, a tym które mają wieloletnią tradycję. W badaniach poświęconych temu zagadnieniu wykorzystano, oprócz przeglądu literatury, dane dotyczące niezależnych instytucji fiskalnych publikowane przez Komisję Europejską na potrzeby konstrukcji indeksu mierzącego zakres działalności tych podmiotów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 126-134
Keywords: rady fiskalne; dyscyplina fiskalna; ramy instytucjonalne; fiscal councils; fiscal discipline; institutional arrangements