Zasada istotności w procesie przygotowywania raportu zintegrowanego - Fijałkowska, Justyna; Sobczyk, Monika (Materiality in the process of integrated reporting preparation, 2018)
Koncepcja społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa (CSR) sprawiła, iż podmioty gospodarcze coraz częściej prezentują swoje dokonania w odniesieniu do kwestii społecznych i środowiskowych. Próba połączenia finansowych i pozafinansowych informacji o działalności przedsiębiorstw podejmowana jest w ramach raportu zintegrowanego (IR). Jednak aby taki raport spełniał cele wiarygodnego i użytecznego źródła informacji o przedsiębiorstwie, kluczowe jest, by informacje w nim zaprezentowane miały charakter istotnych. Celem artykułu jest podkreślenie znaczenia zasady istotności w procesie przygotowywania IR oraz wskazanie najważniejszych wytycznych odnoszących się do kwestii istotności, tj. zaproponowanych przez organizację IIRC oraz IFAC. W artykule wykorzystano metodę krytycznej analizy literatury, analizy dokumentów oraz metodę syntezy przy formułowaniu wniosków.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 116-125
Keywords: raportowanie zintegrowane; raport zintegrowany; istotność; integrated report; materiality