Wykorzystanie podatku rolnego w polityce podatkowej gmin wiejskich - Felis, Paweł; Rosłaniec, Henryk; Szlęzak-Matusewicz, Joanna (The use ofagricultural tax in the local tax policy of rural municipalities, 2018)
W artykule zaprezentowano badania lokalnej polityki podatkowej w zakresie podatku rolnego w Polsce. Wykorzystano do tego korelację ρ Spearmana i klasyczną korelację r Pearsona. Badanie wykazało, że polityka podatkowa jest tym skuteczniejsza, im mniejszy jest udział podatku rolnego w podatkach majątkowych. Obniżenie stawki w podatku rolnym koreluje dodatnio z przyrostem dochodów z podatku rolnego w roku bieżącym, a także, chociaż mniej, w roku przyszłym. Zwiększona cena żyta skutkuje zarówno zwiększonym obniżeniem stawek w podatku rolnym, jak i przyrostem dochodów – tendencja ta odwraca się w roku następnym. Zaprezentowano także model obrazujący wpływ ceny żyta na istotnezmienne związane z podatkiem rolnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 106-115
Keywords: gminna polityka podatkowa; władztwo podatkowe; podatek rolny; local tax policy; tax authority; local taxes; agricultural tax