Realizacja Strategii „Europa 2020” w obszarze klimatu i energii - Dziawgo, Ewa (Implementation of „Europa 2020” strategy in climate and energy area, 2018)
Strategia „Europa 2020” jest długookresowym programem rozwoju społeczno-gospodarczego Unii Europejskiej. Celem artykułu jest porównanie stanu realizacji Strategii „Europa 2020” w obszarze klimatu i energii w krajach UE. Analiza porównawcza przeprowadzona jest dla lat 2014 i 2016. Ilustracja empiryczna zawarta w artykule jest wynikiem zastosowania metody wielowymiarowej analizy porównawczej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 96-105
Keywords: ochrona środowiska; zrównoważony rozwój; environmental protection; sustainable development