Raportowanie środowiskowe według wytycznych GRI w przedsiębiorstwie The Dow Chemical Company - Dyduch, Justyna (Environmental reporting according to GRI guidelines in the Dow Chemical Company, 2018)
Celami artykułu są analiza i ocena zakresu oraz jakości sprawozdawczości środowiskowej według wytycznych GRI w raportach CSR wybranego podmiotu z lat 2006–2016. W celu analizy zakresu sprawozdawczości porównano wskaźniki środowiskowe zawarte w poszczególnych raportach przedsiębiorstwa z wykazem wskaźników zawartym w odpowiednich wytycznych GRI. Jakość wskaźników oceniano za pomocą skali oceny i przy założeniu, że najbardziej wartościowe dla odbiorców raportu są informacje ilościowe dotyczące roku bieżącego i przynajmniej jednego roku z lat poprzednich, a najmniej wartościowe – informacje wyłącznie opisowe. Zakres ujawnianych informacji środowiskowych przez przedsiębiorstwo jest obszerny. Jakość tych informacji nie jest zadowalająca. Tylko 42,3% stanowiąwskaźniki zawierające informacje ilościowe pozwalające na ocenę postępu w zakresie ochrony środowiska, 29,0% – wskaźniki z wyłącznie opisową charakterystyką, a 28,7% – wskaźniki z danymi ilościowymi tylko dla jednego roku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 85-95
Keywords: sprawozdawczość przedsiębiorstw; GRI; informacje środowiskowe; corporate reporting; environmental information