Wykorzystanie instrumentów w zarządzaniu ryzykiem środowiskowym w gminach śląskich - Dubiel, Beata (The use of instruments in environmental risk management in the Silesian municipalities, 2018)
Zarządzanie ryzykiem środowiskowym w samorządach lokalnych realizuje się za pomocą odpowiednich instrumentów, które obejmują rozwiązania prawne, ekonomiczne i techniczne oraz wpływają na stopień wykorzystania użytych zasobów. Celem artykułu jest zaprezentowanie oraz omówienie instrumentów wykorzystywanych przez gminy w procesie zarządzania ryzykiem środowiskowym. Omówione zostaną wyniki badań empirycznych przeprowadzonych w okresie 2016–2017 wśród samorządów szczebla gminnego w województwie śląskim. Wyniki potwierdziły, iż gminy śląskie są bardzo dobrze przygotowanew zakresie dokumentacji, planów zarządzania kryzysowego co zapewnia właściwe reagowanie na zdarzenia katastroficzne. Dokumenty pozwalają samorządom zrealizować konkretne cele służące przede wszystkim bezpieczeństwu lokalnemu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 76-84
Keywords: ryzyko środowiskowe; instrumenty zarządzania ryzykiem środowiskowym; samorząd lokalny; ryzyko powodziowe; dokumentacja planowania; ecological risk; environmental risk management instruments; local governance; flood risk; planning documents