Znaczenie społecznej odpowiedzialności biznesu dla efektywności finansowej przedsiębiorstwa – współczesne kierunki badań - Doś, Anna (Corporate Social Responsibility – corporate financial performance link: The contemporaneous trends in empirical study designs, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest rozpoznanie i ocena światowych trendów w zakresie projektowania badań empirycznych ukierunkowanych na dostarczenie ewidencji występowania związku pomiędzy CSR a efektywnością finansową. Metodą zastosowaną w badaniu jest krytyczna analiza literatury światowej. Zważywszy na dynamiczny rozwój badań w wybranym obszarze oraz zamiar wychwycenia najnowszych trendów, w badaniu uwzględniono artykuły opublikowane po 2010 r. Analiza wykazała, że współcześnie znacznie ewoluuje metodyka aproksymacji CSR i efektywności finansowej. Poszukuje się także nowych czynników mogący mieć znaczenie moderujące zależność między CSR a efektywnością finansową. Ze zwiększoną uwagą uwzględnia się też znaczenie kontekstu instytucjonalnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 63-75
Keywords: rentowność; etyka biznesu; koszt kapitału; metodyka badań; profitability; cost of capital; study methodology