Zielona sekurytyzacja jako technika mobilizacji kapitału na transformację gospodarki europejskiej w kierunku gospodarki niskoemisyjnej - Borys, Grażyna (Green securitization as a capital mobilization technique for the European economy transformation towards low-carbon economy, 2018)
Na szczycie klimatycznym w Paryżu UE zobowiązała się do przejścia na gospodarkę niskoemisyjną, której wzrost osiąga się w wyniku integracji wszystkich działań gospodarczych wokół niskoemisyjnych technologii i praktyk, czystej i odnawialnej energii oraz proekologicznych innowacji. Transformacja do gospodarki niskoemisyjnej wymaga znaczącej mobilizacji kapitału. Celem publikacji jest zwrócenie uwagi na to, że w procesie koniecznej mobilizacji środków finansowych istotną rolę może odegrać tzw. zielona sekurytyzacja, na co wskazują choćby pierwsze efekty jej wykorzystywania na rynku amerykańskim. Postulowany rozwój europejskiego rynku zielonej sekurytyzacji stoi jednak przed pewnymi kluczowymiwyzwaniami o różnym stopniu złożoności, w tym przede wszystkim wypracowania taksonomii aktywów niskowęglowych. Do osiągnięcia założonego celu posłużono się metodą studiów i krytycznej analizy literatury przedmiotu oraz dokumentów, regulacji i raportów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 43-50
Keywords: gospodarka niskoemisyjna; realokacja kapitału; zielona sekurytyzacja; aktywa niskowęglowe; low-carbon economy; capital reallocation; green securitization; low-carbon assets