Kierunek, zakres i moment przerzucalności podatków pośrednich jako przedmiot badań empirycznych - Bernal, Arkadiusz (Direction, scope and moment of the indirect tax shifting as a subject of empirical research, 2018)
Celem artykułu jest przegląd badań empirycznych nad przerzucalnością podatków pośrednich i ustalenie na podstawie tych badań czynników determinujących kierunek, zakres i moment przerzucalności. Z dokonanego przeglądu wynika, że wśród czynników determinujących kierunek, zakres i moment przerzucalności podatków pośrednich można wymienić w szczególności charakter podatku (ad valorem lub specyficzny), charakter dóbr (trwałego i nietrwałego użytku), rodzaj dóbr, siłę konkurencji w sektorze, otwartość gospodarki czy etap obrotu. Również czynniki o charakterze behawioralnym odgrywają znaczącąrolę w analizie przerzucalności podatków pośrednich. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę między innymi na zróżnicowane reakcje na wzrost i spadek stawek podatku, na małe i duże zmiany stawek podatku, na zmiany stawek podstawowych, obniżonych oraz reklasyfikacje
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 31-42
Keywords: finanse publiczne; incydencja podatkowa; podatek od wartości dodanej; akcyza; public economics; tax incidence; value added tax; excises