Pobożna donacja (wakf) jako muzułmański instrument ograniczania ubóstwa – wybrane zagadnienia - Adamek, Jacek (Waqf as an islamic instrument of poverty alleviation – selected issues, 2018)
Poznawczo-analitycznym celem opracowania jest prezentacja natury pobożnych donacji/fundacji (awakf) w procesie ograniczania przyczyn i konsekwencji ubóstwa w świecie islamu. Tezą artykułu jest twierdzenie, że wielowymiarowość cech wakf wypływa z istoty tego instrumentu oraz zróżnicowanych efektów jego wykorzystania, odnoszonych do sfery sacrum i profanum życia ubogich oraz donatorów. Do rozwiązania problemu badawczego wykorzystano dwa rodzaje czynności badawczych: opis (metoda deskryptywna) i wyjaśnianie, oparte na dedukcji jako metodzie wnioskowania logicznego. W wyniku przeprowadzonych badań pozytywnie zweryfikowano postawioną tezę, stwierdzając, że cechy przypisywane pobożnej donacji, rozpatrywane m.in. przez pryzmat efektów jej wykorzystania stają się funkcją uwarunkowań właściwych dla kulturowej (religijnej), instytucjonalnej i społeczno-ekonomicznej przestrzeń islamu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 11-22
Keywords: islam; ubóstwo; wakf; poverty; Waqf