Zastosowanie kostrzewy owczej (Festuca ovina L.) jako żywej ściółki w uprawie jabłoni - Kwiecińska Iwona (Application of blue fescue (Festuca ovina L.) as living mulch in apple tree cultivation, 2018)
Celem pracy było określenie możliwości uprawy kostrzewy owczej (Festuca ovina L.) jako żywej ściółki w rzędach drzew, wysiewanej w 2, 3, 4 i 5 roku po założeniu sadu odmiany ‘Ligol’ uszlachetnionej na podkładkach: M.9, M.26 i P 60, jej trwałość i zachwaszczenie a także wpływ na stan odżywienia, wzrost, plonowanie jabłoni oraz jakość owoców.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: pielęgnacja gleby w sadzie; roślina okrywowa; podkładka; plon; jakość