Transfer pierwiastków o właściwościach toksycznych z gleby poprzez rośliny do organizmu pszczoły miodnej (Apis mellifera L.) i miodu - Zonova Yekaterina (Toxic trace elements transfer from the soil by the plants to the honey bee’s body (Apis mellifera L.) and honey, 2018)
Celem badań była ocena wpływu stopnia uprzemysłowienia rejonu na zawartość srebra, miedzi, cynku, niklu, kadmu, ołowiu, żelaza, manganu w glebie, częściach zielonych i kwiatach roślin pyłko- i miododajnych, organizmie pszczoły miodnej i miodzie pszczelim oraz określenie stopnia i kierunku transferu w/w pierwiastków śladowych w łańcuchu gleba->części zielone->kwiaty->pszczoła->miód i gleba->części zielone->kwiaty->miód->pszczoła.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: gleba; miód; pierwiastki o właściwościach toksycznych; pszczoła miodna; rośliny