Antyoksydanty, nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i ich wpływ na profil kwasów tłuszczowych oraz jakość jaj przepiórczych - Sobolewska Sylwia (Antioxidants, omega-3 polyunsaturated fatty acids and their influence on the fatty acid composition and quality of quails’ eggs, 2018)
Celem, przeprowadzonych na przepiórkach japońskich (Coturnix coturnix japonica), badań było uzyskanie jaj wzbogaconych w NNKT co-3 oraz zbadanie wpływu dodatku wytłoków z winogron, będących naturalnymi antyoksydantami, do paszy na profil kwasów tłuszczowych, cechy organoleptyczne i jakość jaj świeżych oraz po przechowywaniu przez 28 dni.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: wzbogacanie w kwasy omega-3; jaja przepiórcze; mieszanki paszowe; utlenianie kwasów tłuszczowych; antyoksydanty polifenolowe