Nieracjonalność usankcjonowana, czyli Nagroda imienia Nobla w dziedzinie ekonomiidla Richarda Thalera - Ostasiewicz, Katarzyna (Silesian Statistical Review, 2018)
Ekonomia behawioralna jest stosunkowo nowym nurtem, kwestionującym podstawę stosowanego w ekonomii neoklasycznej modelowania podmiotu działań ekono- micznych jako homo oeconomicus. Wykazując nieracjonalność w podejmowaniu decyzji przez ludzi, systematyczne błędy, jakimi obarczone jest ludzkie rozumowanie w określonych sytuacjach, oraz odczuwaną przez większość osób awersję do straty, Kahneman i Tversky zastąpili teorię użyteczności oczekiwanej teorią niepewnych perspektyw, dając asumpt do dalszych badań nad podejmowaniem decyzji przez rzeczywiste podmioty eko- nomiczne. Richard Thaler, laureat Nagrody Nobla z dziedziny ekonomii z roku 2017, otrzymał to wyróżnienie w uznaniu zasług w rozwoju badań nad tymi zagadnieniami. W swoich pracach, opartych na eksperymentach laboratoryjnych oraz badaniach ankietowych, opisywał wiele interesujących efektów, w tym efekt posiadania czy mentalną rachunkowość
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2018, Nr 16, s. 91-126
Keywords: ekonomia behawioralna; nieracjonalność; teoria niepewnych perspektyw; Richard Thaler; behavioral economics; irrationality; Prospect Theory