Stosowanie praktyki prezentacji informacji o modelach biznesowych spółek giełdowych - Buk, Halina (Relevant practices of information presentationon business models of listed companies, 2018)
Duże jednostki zainteresowania publicznego od 2017 r. mają obowiązek prezentacji określonych informacji niefinansowych, dotyczących m.in. danych o charakterze produkcyjnym, społecznym, technicznym, ekologicznym. Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań w zakresie prezentacji w sprawozdaniach wybranych spółek giełdowych tylko jednej grupy informacji, a mianowicie przyjętych modeli biznesowych. Z przeprowadzonej analizy raportów kilku spółek giełdowych w Polsce wynika, że spółki prowadzące zróżnicowaną działalność eksponują inne kluczowe elementy swoich modeli biznesu. W przypadku opisywania dźwigni tworzenia wartości dobierają bardzo subiektywnie stosowne dane, niekoniecznie użyteczne dla dokonania porównań z innymi podmiotami nawet z tej samej branży. Także zauważa się ograniczone indywidualne podejście do prezentacji własnych modeli biznesu i zbyt duże naśladownictwo spopularyzowanych w świecie wytycznych różnych organizacji promujących sprawozdawczość niefinansową
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 522; s. 331-344
Keywords: public interest entities; informacje niefinansowe; modele biznesowe; jednostka zainteresowania publicznego; strategia; non-financial information; business models; strategy