Sprawozdawczość finansowa – wykorzystanie informacji finansowych i niefinansowych przez kierowników jednostek - Voss, Grażyna; Prewysz-Kwinto, Piotr (Financial reporting ‒ use of financial and non-financial informationby entity managers, 2018)
Sprawozdania finansowe odgrywają istotną rolę jako niezbędne źródło informacji przy podejmowaniu decyzji, szczególnie przez kadrę kierowniczą. W artykule przedstawiono wyniki badania ankietowego przeprowadzonego w I kwartale 2017 r. i 2018 r. wśród menedżerów jednostek gospodarczych sklasyfikowanych jako duże podmioty gospodarcze. Wyniki badań pozwoliły określić, jakie są najczęściej wykorzystywane informacje finansowe i niefinansowe zawarte w raporcie finansowym przy podejmowaniu decyzji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 522; s. 317-328
Keywords: sprawozdanie finansowe; informacje finansowe i niefinansowe; wykorzystanie informacji; financial report; financial and non-financial information; use of information