Doskonalenie zawodowe osób zajmujących się rachunkowością na wybranych przykładach - Świetla, Katarzyna; Jonas, Krzysztof (Professional development of people dealing with accounting on selected examples, 2018)
Szybko zmieniająca się sytuacja na rynku pracy wymusza na osobach zajmujących się zawodowo rachunkowością nieustanne doskonalenie swoich umiejętności oraz zdobywanie nowych. Aktywność poznawcza wyrażająca się w postawie lifelong learning jest w tej dziedzinie szczególnie istotna. Celem niniejszego artykułu jest wskazanie potrzeby ciągłego doskonalenia zawodowego oraz wybranych możliwości zdobywania i doskonalenia zawodowego poza studiami wyższymi. Dla realizacji tak określonego celu zastosowano metodę przeglądu polskiej i międzynarodowej literatury tematu. Przeprowadzono analizę wybranych form doskonalenia zawodowego pod kątem możliwości zdobycia potrzebnej wiedzy oraz faktu jej udokumentowania w sposób uznany na rynku pracy. Analiza prowadzi autorów do wniosku, iż potrzeba ustawicznego doskonalenia zawodowego jest coraz bardziej rozumiana w tym środowisku. Świadczy o tym rosnąca liczba osób kształcących się na studiach podyplomowych czy w SKwP na kursach certyfikowanych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 522; s. 275-289
Keywords: doskonalenie zawodowe; certyfikowane kursy; studia podyplomowe; professional development; certified courses; post-graduate studies