Wybrane problemy stosowania metody kasowej na potrzeby rozliczania podatków w rolnictwie - Kondraszuk, Tomasz (Selected problems of using the cash accounting method for taxation purposes in agriculture, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie możliwości stosowania przez rolników metody kasowej przy rozliczaniu podatków. W przypadku podatku dochodowego dotyczy to rolników, którzy prowadzą działy specjalne produkcji rolnej, natomiast w przypadku VAT rolników, którzy stali się czynnymi płatnikami tego podatku. W opracowaniu krytycznie oceniono metodę ewidencji kasowej stosowaną w PKPiR. Nie spełnia ona kryteriów metody kasowej. Uniemożliwia to integrację ewidencji prowadzonej na potrzeby rozliczania podatków tą metodą. Jednocześnie wykazano, że ewidencja kasowa pozwala nie tylko na sporządzanie przepływów pieniądza odpowiednio z działalności operacyjnej, inwestycyjnej, finansowej i prywatnej, ale również daje możliwość sporządzenia pozostałych sprawozdań finansowych: rachunku wyników, bilansu majątkowego oraz zmian w kapitale własnym. W przeciwieństwie do PKPiR istnieje możliwość pełnej analizy i oceny sytuacji finansowej gospodarstwa rolniczego oraz domowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 522; s. 236-248
Keywords: rolnictwo; podatek dochodowy; VAT; zarządzanie; finanse; agriculture; income tax; value added tax (VAT); management